Verantwoorde radio?

Published on vrijdag 6 september 2013

Het begon allemaal zo veelbelovend: online radio voor de reformatorische achterban. Ik herinner me het programma RO&CO, een programma voor de jeugd, waar ik een hangmat en een opblaasbare stoel aan te danken heb. Met radio nam men echter geen genoegen, en zo begon men met het uitzenden van evenementen in beeld. In december 2011 had men zelfs een heus online tv-kanaal met verantwoorde documentaires, een nieuwsprogramma en talkshows. Over de inbreng van het LCJ met het programma "Hart voor jongeren" overigens niets dan goeds. Daar heb ik nog steeds leuke herinneringen aan. Wat men nu "verzonnen" heeft, spant echter de kroon. Eén van de meest "populaire" radioprogramma's wordt vanavond ook in beeld uitgezonden, compleet met gezelligheid en familiegevoel.

Het voorgaande doet me heel erg denken aan de ontwikkeling van seculiere radio en tv, maar dan in sneltreinvaart. Radio kwam eerst, daarna tv-avondjes, en nu heeft ieder radiostation zijn eigen webcam. En hoera, de RO dus ook. Wij zijn niet van de wereld, maar kopiëren de wereld. Echt op een "verantwoorde" manier, uiteraard! In plaats van de grootste hits en knijters draaien wij de populairste refoartiesten. Wij zijn bovendien zo professioneel dat we soms zelfs vanaf locatie een beelduitzending maken via een haperende 3G-verbinding.

Wat de Reformatorische Omroep wel goed doet? Precies, op zondag gaat de radio uit. "Dat hoort nu eenmaal zo". Die radiostilte geeft de luisteraars bovendien de tijd om het hoofd leeg te maken van het gerommel van Martin Mans, het gekwetter van Lisanne Leeuwenkamp en de toenemende invloed van de beeldcultuur op reformatorisch Nederland. Maar ach, het is vast nog een kwestie van tijd voordat daar verandering in komt...